Beste vrienden,

2019 loopt op zijn einde, 2020 staat voor de deur. Als mens was het een goed jaar. Na vele jaren aan de weg timmeren ben ik in mei dankzij jullie steun Vlaams volksvertegenwoordiger geworden. Met een resultaat waar ik van droomde, maar waar ik nooit op had durven hopen. Ik ben jullie enorm dankbaar en zal er ook alles aan doen om jullie stem met trots en daadkracht te vertegenwoordigen. Dat brengt mij bij 2019 als politicus. Het is een understatement om te zeggen dat 2019 politiek minder warm was. Extreme partijen scheerden hoge toppen in de verkiezingen, de maatschappij verruwt. Er was de brand in het opvangcentrum van Bilzen, er wordt een cultuurstrijd uitgevochten waarbij men de Vlaming in goede en slechte Vlamingen probeert op te delen. Het ontbreekt aan antwoorden op de vele vragen en onzekerheden die de burger angstig maken.

Er wacht ons als politici een grote taak in 2020. Maar het is naïef om te denken dat de antwoorden enkel vanuit de politiek kunnen komen. Politici moeten meer zijn dan een doorgeefluik van de stem die ze vertegenwoordigen. Ze moeten de mensen ook antwoorden geven, duidelijk maken waarom bepaalde oplossingen niet mogelijk zijn en waarom andere oplossingen net wel goed zijn. Ze moeten de stem niet enkel volgen, maar ook durven voorop lopen en burgers meenemen. En de zwijgende meerderheid, die veel gematigder is dan wat je zou afleiden als je 10 minuten reacties op twitter leest of uitspraken hoort van bepaalde politici, die moet samen met de politici zorgen dat die stem gehoord wordt.

Dat mag je van mij verwachten. Geen zwart wit denken. Maar wel pragmatische antwoorden en oplossingen. Zoals bijvoorbeeld in het debat over de besparingen in de cultuursector. Als elke sector een inspanning doet, dan is het billijk dat die ook gevraagd wordt van de cultuursector. Maar de manier waarop je dat doet is een ander verhaal. Ik was dan ook erg tevreden dat na de consternatie en polarisering, de minister president en minister van Cultuur mijn voorstel overgenomen heeft om de projectsubsidies, die vele jonge kunstenaars de mogelijkheid heeft om te ontdekken en door te groeien te ontzien en de besparingen beter verdeelt zodat ook de cultuursector op een gezonde manier kan blijven groeien.

Dergelijk pragmatisme zal ook nodig zijn om op federaal niveau een regering te vormen. Wie de stem van de kiezer misbruikt om te beweren dat er geen compromis meer mogelijk is in dit land dwaalt en ontdoet zichzelf van de verantwoordelijkheid die elke politicus heeft: oplossingen en antwoorden zoeken. Hoe moeilijk de kaarten ook verdeeld worden. Heeft de kiezer gelijk of ongelijk? De kiezer beslist. En de kiezer zegt ook ‘foert, aan die cinema doe ik niet meer mee’. Dus laat ons stoppen met die cinema en kijken wat wel kan. En het is mijn vaste overtuiging dat er veel mogelijk is als voldoende politici hun nek iets verder durven uitsteken dan een enge interpretatie van de verkiezingsuitslag waarachter velen zich vandaag verbergen.

Ik roep jullie op vrienden, om jullie niet te laten meeslepen in een verhaal van polarisatie en negativiteit. Want als de stem van de gematigdheid zich niet laat horen, zijn we veroordeeld tot de stem van de extremen. En ik zal alles in het werk stellen om opnieuw meer mensen warm te maken voor politiek, voor gematigdheid en voor het gezond verstand. Want oplossingen komen er niet door te toeteren, wel door te luisteren naar de mensen, in dialoog te gaan, mensen te overtuigen en zelf overtuigd te worden. Door ook als politicus moedig te zijn. Of zoals Winston Churchill het ooit zei: ‘Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.’

Vrienden, ik wens jullie een aangename eindejaarsperiode en een moedig 2020.

 

Saga van de cultuurbesparingen: de afloop

 

De cultuursector stond de voorbije maanden hoog op de politieke agenda. Normaal gezien zou ik dat enorm toejuichen, maar in dit geval ging het jammer genoeg over een grote bezorgdheid. In de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement hield ik mijn hart vast voor een goede afloop van de zware aangekondigde besparing op de kunstprojecten met maar liefst 60%.

Lees meer...

Mijn eerste keer in de studio van Terzake

 

Terzake nodigde Annelies Beck mij uit naar de studio over de besparingen in de cultuursector. Mijn reactie werd gevraagd op een open brief van de cultuursector over die besparingen. Ik mocht daarover de degens kruisen met oppositielid Elisabeth Meuleman van Groen. Ik maakte duidelijk dat ook ik bezorgd was over de besparingen op projectsubsidies, maar mijn ervaring weet dat er oplossingen zijn. Een ontzettend spannende, maar o zo fijne ervaring. Ze mogen mij nog vragen in de toekomst!

Lees meer...

Stephanie D'Hose (Open Vld), feestende dossiervreter aldus Trends

 

Ook Trends, een economische magazine verbonden aan de Knack, heeft mijn intrede in het Vlaams Parlement niet gemist. De journalisten van Trends hebben een heel artikel aan mij besteed en informeerden zich door mensen uit mijn directe omgeving op te bellen. Zo werden bv. Filip Watteeuw van Groen, mijn vorige baas Sven Gatz, liberale vriend Christophe Peeters en mijn lief Diederik Pauwelyn bestookt met vragen. Ikzelf vind het eindresultaat alvast een knap werk en kan mij volledig vinden in de omschrijving van ‘feestende dossiervreter’.

Lees meer...

Het werk in de Senaat Stemrecht in het buitenland

 

Sinds 2002 kunnen Belgen die in het buitenland verblijven stemmen voor de federale verkiezingen. Daar wordt ook goed gebruik van gemaakt: de eerste keer kon dit in 2003, en stemden 115.000 Belgische ‘expats’. Dat aantal steeg steeds meer naarmate de mogelijkheid bekender werd, tot een record in mei 2019 met 180.000 stemmen. De wil van de Belg om vanuit het buitenland te wegen op de verkiezingen is duidelijk. Een goede zaak dus!

Lees meer...

Kom mij bezoeken in het Vlaams Parlement

 

Ik wil u ook van harte uitnodigen in het Vlaams Parlement. Ontdek en beleef het Vlaams Parlement tijdens een rondleiding die ik persoonlijk zal geven op mijn Brusselse werkplek. Dergelijk bezoek is zowel mogelijk tijdens de week of in het weekend.

Lees meer...