Over de media heb ik (n)iets te zeggen

‘Over de Media heb ik niets te zeggen’ zo titelde het boek van mijn vorige baas en toenmalig Vlaams Minister van Media, Sven Gatz. Met die titel bedoelde hij dat een minister van Media geen noemenswaardige macht over de media heeft. Of toch heel weinig. En dat is ook maar goed zo! Media moet in zijn essentie volledig vrij zijn, zonder enige vorm van politieke inmenging.

Exit Paul Lembrechts, CEO van de VRT

Er was de hele heisa rond het ontslag van Paul Lembrechts als CEO van de VRT. Zijn bedrijf, onze openbare omroep, dreigde een stuurloos schip te worden, als gevolg van onenigheden binnen het directiecomité. De VRT staat echter voor grote uitdagingen, zoals het onderhandelen van de nieuwe beheersovereenkomst en het toepassen van de opgelegde besparingen. Om daar mee om te gaan heb je een kapitein nodig, die een duidelijke koers kan bepalen. Daarom heeft de Vlaamse Regering haar verantwoordelijkheid genomen door Lembrechts te ontslaan en Leo Hellemans als CEO ad interim aan te stellen. De aanstelling van Leo Hellemans, iemand met ervaring, die het huis door en door kent, moest de kalmte terugbrengen, zodat het opnieuw over de inhoud kon gaan.

Op de hele situatie volgde goedkope kritiek van de oppositie, die de Vlaamse Regering betichtte van politieke inmenging in de openbare omroep. Het is nochtans overduidelijk dat de Vlaamse Regering zich niet mengt in de programmatie. Door de CEO te vervangen wordt toch niet aan de inhoud van de zender geraakt?

In een interview met het vlaamsparlement.tv ging ik met Wetstraatjournalist Jan De Meulemeester dieper in op de hele situatie. Bekijk het interview hier.

Over de Vlaamse Netflix

Op 12 februari 2020, een woensdagochtend, verraste DPG Media en Telenet ons met een persbericht over een gezamenlijk initiatief voor een nieuw videostreamingsplatform. Een Vlaamse Netflix, zeg maar. Ik stelde er diezelfde dag een actuele vraag over aan minister van Media, Benjamin Dalle. Het medialandschap is in beweging, en het is een goede zaak dat DPG Media en Telenet hier op inspeelt met deze samenwerking. De internationale concurrentie (Netflix, Apple TV, Amazon Prime, etc.) is immens zwaar. Een belangrijke vraag is nu welke plaats de VRT zal krijgen in dit verhaal. De kans op succes van dit initiatief verhoogt aanzienlijk wanneer ook de kwalitatieve aanbod van de VRT op het platform terecht kan komen.

Ik ben alvast enthousiast en benieuwd naar hoe dit model verder vorm zal krijgen! Het is daarbij van belang dat de Vlaamse kijker nog altijd lineair en gratis naar series en programma’s van de VRT kan kijken en de Vlaamse belastingbetaler daarvoor geen 2 keer de kassa passeert.

Mijn interventie werd opgevist door De Ideale Wereld. Hilarisch wat ze ermee gedaan hebben! Mijn eerste passage op De Ideale Wereld, bekijk het hier.

Terug naar nieuwsbrief