Stephanie D'Hose

Komt Goed!

FOTO © WIM FEYAERTS

“Komt goed!” Die boodschap gaf het UZ Leuven ons mee tijdens ‘De Ronde tegen Corona’. De medewerkers van het ziekenhuis hebben het op hun beurt dan weer geleend van een straatartiest die de letters aanbracht in een fietserstunnel op weg naar het ziekenhuis. Heel simpel, heel krachtig. Dat 2020 nog niet loopt zoals velen hadden gepland, is een zwaar understatement. We worden op de proef gesteld als mens, maar ook als samenleving. Voor velen van ons is dit een test van ongeziene omvang en vergt het een serieuze inspanning. Het is in zo’n tijden niet altijd even makkelijk om het licht aan het einde van de tunnel te zien. Toch zal ook dit voorbijgaan en komt er weer een dag waarop we onze familie, vrienden, lief of collega’s terug op een andere manier mogen begroeten dan achter het scherm van een computer. Want mensenlief, wat kijk ik er naar uit mijn ouders terug stevig te knuffelen!

Iedereen draagt mee aan een collectieve verantwoordelijkheid en elke dag ben ik trots om te zien hoe goed we daarin slagen. Ik zie dat in de winkel waar iedereen voldoende afstand blijft houden. Ik zie het aan de witte lakens die de deuren of ramen van een heleboel huizen sieren. Ik zie het aan mensen die spontaan aanbieden om inkopen te gaan doen voor ouderen of zorgverleners. Het enorme gevoel van solidariteit dat tijdens deze periode heerst tussen alle Gentenaars, Vlamingen en Belgen bewijst weeral waartoe we in staat zijn als we maar samenwerken. Kijk hoe geduldig we ons als volk al gedragen hebben, hoe groot de bereidheid is om ervoor te zorgen dat niemand uit de boot valt. Natuurlijk blijft dat soms moeilijk. We durven al eens te hervallen in onze oude gewoontes door het niet al te nauw te nemen met de maatregelen. Toch moedig ik iedereen aan om de moeilijkere weg tot het einde te blijven nemen in de wetenschap dat we zo verder zullen geraken.

Zoals ieder ander land, heeft ook dat van ons zijn gebreken. Ook in de politiek moeten we collectieve verantwoordelijkheid tonen. Nog steeds kennen we meningsverschillen, maar velen onder ons hebben al de bereidheid getoond om die even aan de kant te schuiven. Een groot deel van mijn collega’s beseft net zoals jullie dat sommige problemen groter zijn dan ideologieën en dat we nu allemaal moeten proberen aan hetzelfde zeel te trekken. Ook in tijden als deze mogen we ons niet laten meeslepen door negativiteit en polarisatie. Zo doet het me plezier om te zien hoe snel en consequent het overleg tussen de federale en deelstatelijke overheden kan verlopen, en hoe op een gestroomlijnde manier een bazooka aan maatregelen werd ingezet. Onze stad kon perfect verwezen hebben naar die bazooka. Maar neen. We hebben meer gedaan. Omdat we er ons goed van bewust zijn dat het economisch en creatief weefsel het DNA is van ons Gent. Het is duidelijk dat elk niveau hetzelfde wil, zoveel mogelijk mensen succesvol over de finish van een corona-vrij België krijgen. Samenwerken onmogelijk? Ik dacht het niet!

Tijdens deze lockdown is het opnieuw duidelijk geworden hoe belangrijk sociaal contact is. Hoe graag we onze huisgenoten ook zien, een ander gezicht is na een maand of twee ook wel eens welkom. Denk dan zeker aan die vriend(in), ouder of grootouder die alleen door deze periode moet. Laten we allemaal de strijd tegen eenzaamheid blijven aangaan met een telefoontje of kaartje naar iemand die je dierbaar is. Ik ben ervan overtuigd dat we zo al een enorme bijdrage kunnen leveren aan elkaars leven. We moeten en kunnen er allemaal door, zolang we het samen doen.

Graag wil ik ook nog opmerken hoezeer mijn hart uitgaat naar iedereen die zich blijft inzetten voor anderen, op welke manier dan ook. Het is dankzij jullie dat we ondanks alles optimistisch kunnen blijven. De onvermoeibaarheid van sommigen inspireert ons allen en verdient niets anders dan lof. De effecten van dit virus zullen dan wel langer voelbaar zijn dan verwacht, toch slaan we ons erdoor. Daar ben ik rotsvast van overtuigd. Ik zou zelfs meer durven zeggen, never waste a good crisis, we gaan hier met zijn allen samen sterker uitkomen. Ik hoop dat de golf van solidariteit niet stopt na corona. Dan heeft deze immense crisis ons toch iets opgeleverd: geloof in elkaar. Het laatste woord over corona is nog niet gezegd en we zijn er nog niet, maar er is licht aan de horizon. Verzorg jezelf, verzorg anderen en vergeet niet: Komt Goed!

Ondertussen heb ik zelf niet stilgezeten. Het parlementaire werk werd aanvankelijk even stilgelegd, maar ging snel zijn normale - weliswaar digitale - gangetje. Het is eens wat anders zo’n digitale stemming tijdens de plenaire zitting, of een debat voeren per videoconferentie in de commissie! De Nationale Veiligheidsraad heeft recent een gefaseerde exit-strategie voorgesteld, en daarnaast geef ik ook enkele zaken mee waarmee ik mij naast het reguliere telewerken onder meer heb beziggehouden.

Exit-strategie Nationale Veiligheidsraad

 

Op vrijdag 24 april maakte de Nationale Veiligheidsraad de Belgische exit-strategie bekend. De strikte inperkingsmaatregelen zullen zeker van kracht blijven tot en met 3 mei. Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten. Op een gefaseerde manier starten we onze economie terug op. Ook scholen gaan vanaf midden mei opnieuw open, zij het onder strikte omstandigheden.

Lees meer...

Overzicht steunmaatregelen

 

Met al die verschillende maatregelen op de verschillende beleidsniveaus is het moeilijk het bos door de bomen te zien. Ik blijf daarom de verschillende maatregelen op federaal en Vlaams niveau nauwgezet opvolgen en ze in een duidelijk overzicht gieten. De meest up-to-date versie van de steunmaatregelen kan je hier vinden.

Mijn opiniestuk ‘Bring it on, Corona!’

 

Met de coronacrisis maken we een voor ons allen heel atypische tijd in ons leven mee. Dat bracht bij mij ook een moment van bezinning teweeg. Ik ben daarom nog eens in mijn pen gekropen om enkele van die gedachten in een opiniestuk te brengen, waarin ik eveneens oproep om positief te blijven. Bring it on, Corona! Lees het stuk hier.

4 miljoen euro extra middelen voor kunstprojecten

 

Weet u nog hoe eind 2019 zware besparingen - met maar liefst 60% - werden aangekondigd op de kunstprojecten. Dit maakte mij enorm bezorgd, gezien die projecten de humus zijn van de kunsten, waarin elk toekomstig succes ontkiemt. Minister-president Jambon is ingegaan op mijn concrete suggestie om terug te kunnen komen op deze besparing. Hij kondigde 4 miljoen euro extra middelen aan voor kunstprojecten.

Lees meer...