Stephanie D'Hose

This is pretty huge - de bijzondere wet DíHose

Belgen die in het buitenland verblijven konden een jaar geleden nog steeds niet stemmen voor het Vlaams Parlement. En nochtans wel voor de Kamer en het Europees parlement. Hier poog ik al lang wat aan te doen. Ultiem kwam het tot een voorstel van Bijzondere Wet dat ik samen met collega Rik Daems indiende in de Senaat.

Sinds 2002 kunnen Belgen die in het buitenland verblijven stemmen voor de federale verkiezingen. Daar wordt ook goed gebruik van gemaakt: de eerste keer kon dit in 2003, en stemden 115.000 Belgische ‘expats’. Dat aantal steeg steeds meer, tot een record in mei 2019 met 180.000 stemmen. De wil van de Belg om vanuit het buitenland te wegen op de verkiezingen is duidelijk. Maar dat kon dus tot op vandaag niet voor de regionale parlementen. Die situatie is ronduit onlogisch, en geeft de indruk dat federale verkiezingen belangrijker zijn dan de deelstaatparlementen, quod non.

Mijn bijzondere wet moest deze scheve situatie rechtzetten. Met een bijzondere meerderheid werd de wet op 12 juni 2020 aangenomen in de commissie. Vanaf volgende verkiezingen wordt, na nog een finale stemming in de plenaire vergadering, zo het stemrecht van Belgen in het buitenland uitgebreid tot de verkiezingen van de deelstaten. Dat allemaal dankzij de wet D’Hose.

Terug naar nieuwsbrief