Stephanie D'Hose

In gesprek met De Liberale Wereld over Homofoob Geweld

Politiek ijver ik al lang voor gelijke rechten voor de LGBTQ+ gemeenschap. Daarom volg ik dit op, zowel in het Vlaams Parlement als in de Senaat. Ik vroeg in dit kader onlangs cijfers op bij minister Geens i.v.m. homofobiedossiers die door de jeugdafdelingen van de parketten in ons land werden behandeld tussen 2017 en 2019. De cijfers die ik kreeg over homofoob geweld gepleegd door jongeren zijn wel erg twijfelachtig.

In 2017 werden in het totaal over het hele land door de jeugdafdeling van de parketten 17 dossiers behandeld, in 2018 daalde dit naar 10 dossiers en in 2019 werden er welgeteld 4 dossiers van homofobie behandeld door de jeugdafdelingen van de parketten.

Dit gaat compleet in tegen signalen die ik zelf blijf ontvangen uit de holebigemeenschap. Het verontrust mij enorm, gezien de cijfers wijzen op een groot rapportage probleem. Meten is weten! Een kordate aanpak steunt op een goede registratie. Dit kan en moet veel beter. De emotionele schade bij jongeren die geconfronteerd worden met homofobe misdrijven is bijzonder groot. De Liberale Wereld riep samen met mij op bij minister Geens om orde op zaken te stellen. Concreet stel ik bv. voor om te werken via anonieme aangiftes voor slachtoffers van homofoob geweld. Door de mogelijkheid te voorzien om op een heel eenvoudige wijze en zonder rompslomp anoniem klacht te kunnen indienen, zal je slachtoffers over de streep trekken om aangifte te doen.

Bekijk hier het filmpje waarin ik mijn uitleg doe aan De Liberale Wereld.

Terug naar nieuwsbrief