Stephanie D'Hose

De Gentse Feesten? 't Zit in euw erte!

Vorig jaar, op dit exacte moment, popelden we allemaal om te beginnen aan de 10 wijste dagen van het jaar. En eigenlijk popelden we zo hard dat we de avond ervoor op donderdag stiekem al een beetje begonnen, de zogenaamde dag 0. Natuurlijk heb ik het over de Gentse Feesten!

Dit jaar steekt corona daar een stokje voor, maar… de Gentenaar is een creatief wezen. Het duurde niet lang vooraleer de eerste corona-proof initiatieven bekendgemaakt werden. De afgelaste Gentse Feesten worden vervangen door een pakket livestreams en voorstellingen voor beperkt publiek. De ‘mini-Gentse Feesten’, zeg maar. We krijgen dus ook dit jaar onze feesten in ons kot, en niet te zot.  Bekijk hier het geweldige filmpje van Vuile Klap om in de sfeer te komen. De Gentse Feesten? 't Zit in euw erte!

Tegelijkertijd wil ik sterk pleiten voor waakzaamheid. Van in het begin trof het virus ook mijn naasten, en nog steeds hoor ik angstaanjagende verhalen in mijn directe omgeving. Het virus waart nog steeds rond, en is nog steeds zinnens toe te slaan in een tweede golf. Die moeten we te allen prijze vermijden. Dus blijf jouw handen wassen, blijf de 1,5 meter afstand bewaren en draag waar nodig een mondmasker.

Politiek gaan we nu het zomerreces in. Nog net op de valreep werd de Bijzondere Wet D’Hose goedgekeurd, waardoor Belgen in het buitenland bij de volgende verkiezingen ook voor het Vlaams Parlement kunnen stemmen. Ik opende ook een nieuw dossier. Zo wil ik het komende politieke jaar aan de slag in de Senaat voor een lange-termijn oplossing voor het statuut van de kunstenaar. De coronacrisis heeft immers pijnlijk duidelijk gemaakt dat dit statuut aan herziening toe is. In de kalmere periodes zal ik mij voorbereiden om opnieuw bergen te verzetten. Daarvoor doen we het!

Hieronder nog enkele zaken waar ik mij de voorbije weken heb in vast gebeten. Ik wens jullie allen een fijne zomer, maar bovenal: Stay Safe!

Stephanie

Gentse Feesten - Ik Wil Je - op de lijst immaterieel erfgoed. En Vincent Byloo weet er al van

 

Onze Gentse Feesten laten erkennen als 'immaterieel cultureel erfgoed'? Gewoon doen dacht ik. Onze Feesten voldoen immers aan alle voorwaarden om op die Vlaamse inventaris terecht te komen. Wat eigenlijk neerkomt op een Vlaamse erkenning voor evenementen en tradities waarvoor men een duurzame toekomst wilt.

Lees meer...

Mijn opinie - waarom onze piemelzwaaiers hardwerkende Vlamingen zijn

 

Op 1 juli stuurde ik een opiniestuk de wereld in. Daarin heb ik het samen met Emilie De Voght (sopraan en dirigente) over de plaats van cultuur in onze samenleving. En vooral de visie die er de laatste jaren lijkt te heersen bij de bevolking, de media en politieke partijen, dat cultuur een niche is voor subsidieslurpers.

Lees meer...

Quo vadis, VRT?

 

In de vroege ochtend van 19 juni 2020 werd ik geïnterviewd door Michaël  Van Droogenbroeck in De Ochtend. We hadden het er over de VRT en de nieuwe stuurman die er aangeduid zou worden. De nieuwe CEO staat meteen voor een aantal belangrijke uitdagingen, waaronder het onderhandelen over een nieuwe beheersovereenkomst.

Lees meer...

In gesprek met De Liberale Wereld over Homofoob Geweld

 

Politiek ijver ik al lang voor gelijke rechten voor de LGBTQ+ gemeenschap. Daarom volg ik dit op, zowel in het Vlaams Parlement als in de Senaat. Ik vroeg in dit kader onlangs cijfers op bij minister Geens i.v.m. homofobiedossiers die door de jeugdafdelingen van de parketten in ons land werden behandeld tussen 2017 en 2019. De cijfers die ik kreeg over homofoob geweld gepleegd door jongeren zijn wel erg twijfelachtig.

Lees meer...

Over de corona-steunmaatregelen voor Cultuur

 

Vanuit de politiek proberen we iedereen zo veel mogelijk door deze crisis te loodsen. En zo als eerder gesteld pogen we daarbij zoveel als mogelijk de mazen van het net te dichten. Door hun manier van flexwerken, waren er veel mazen voor de cultuursector.

Lees meer...

Corona-steunmaatregelen + FAQ

 

Met al die verschillende maatregelen op de verschillende beleidsniveaus is het moeilijk het bos door de bomen te zien. Gedurende deze crisis heb ik daarom de verschillende maatregelen op federaal en Vlaams niveau nauwgezet opgevolgd en ze in een duidelijk overzicht gegoten. Klik hier voor de meest up-to-date versie van de steunmaatregelen en de FAQ.

Lees meer...