Stephanie D'Hose

Wat doen we in de Senaat?

De Senaat is sinds 1831 een van de twee hoogste parlementen van België. De andere is de meer bekende Kamer van Volksvertegenwoordigers.

In de Senaat komen de vertegenwoordigers van de drie Belgische gemeenschappen samen om te discussiëren over de stand van het land. Sinds de zesde staatshervorming in 2014 worden de Senatoren niet meer rechtstreeks verkozen maar aangeduid uit de parlementen van de deelstaten. Er werd ook serieus gesnoeid in de bevoegdheden van de Senaat.

De meningen over de toekomst van de Senaat zijn erg verdeeld. Toch moeten we deze instelling efficiënt gebruiken. De Senaat stemt nog steeds wetgeving, stelt informatieverslagen op, bemiddelt in belangenconflicten tussen de verschillende parlementen, vervult een internationale rol, onderzoekt of de samenwerking tussen de deelstaten optimaal verloopt en doet benoemingen in rechtscolleges. Dat blijft belangrijk werk met een impact op het leven van alle Belgen.

Zolang de Senaat nog bestaat wil ik er een dynamisch, modern en transparant huis van maken. Deze Senaat is de jongste ooit, dat geeft ons de kans om ook hier aan politieke vernieuwing te doen.

Luister hier naar mijn gesprek op Radio 1 over de Senaat: Stephanie D'Hose (Open VLD) wordt jongste voorzitter van de Senaat ooit 

Terug naar nieuwsbrief