Stephanie D'Hose

Houd vol. Het komt allemaal weer goed.

Met deze woorden sloot Martine Tanghe na 42 jaar haar laatste journaal af. De moeder des vaderlands gaat op pensioen en biedt ons een laatste keer hoop. Martine zal gelijk krijgen: de coronacijfers gaan langzaam maar zeker de goede richting uit. Onze inspanningen werpen hun vruchten af. De winkels gaan weer open en als we nog even doorbijten en tijdens de feestdagen de regels blijven volgen, zal voor we het weten de zon door de wolken breken. Eén ploeg van elf miljoen Belgen, wij kunnen dit.

Wisten jullie dat ik sinds kort voorzitter ben van OUT of the Blue? Dat is een netwerk binnen Open Vld waar we communiceren over ons werk voor de regenbooggemeenschap, en samen nadenken over hoe we ons land nog inclusiever kunnen maken. We luisteren naar de gemeenschap om te kijken hoe we stigma’s en taboes kunnen tegengaan, geweld kunnen uitbannen en gelijke behandeling kunnen garanderen.

Je kan je dus voorstellen hoe kwaad ik was toen ik, tussen de Senaatscommissies en Vlaamse begrotingsgesprekken door, deze week plots een vileine tweet van N-VA-Kamerlid Peter De Roover voorbij komen. Uitgerekend op wereldaidsdag verspreidde hij misleidende informatie over het aidsvirus. Ik kon me niet houden en ben in mijn pen gekropen, het resultaat kunnen jullie hieronder lezen.

Begroting 2021 gestemd in de commissie Cultuur

 

De voorbije maand presenteerden de verschillende ministers van de Vlaamse Regering hun beleid en bijhorende begroting voor het jaar 2021 aan de bevoegde commissies van het Vlaams Parlement. Zelf heb ik uiteraard flink mijn huiswerk gemaakt voor Cultuur, en ben ik met de kam door de beleid- en begrotingstoelichting van minister-president Jambon gegaan. Dat was niet onbelangrijk, want dit jaar zijn wellicht de meest bijzondere begrotingsbesprekingen ooit, gezien de uiterst uitzonderlijke tijdsgeest.

Lees meer...

Parlementsleden krijgen handboek om geweld tegen vrouwen aan te pakken

 

Geweld tegen vrouwen neemt toe. De laatste jaren zagen we al een stijging en tijdens de lockdowns van de voorbije maanden zagen we meer en meer meldingen van huiselijk geweld. Daarom heb ik in de Senaat initiatief genomen om het Handboek voor Parlementariërs van de Raad van Europa, dat concrete maatregelen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen bevat, te vertalen naar het Nederlands.

Lees meer...

Genieten van de kleine dingen: dat is mijn grootste levensles

 

Knack stelde me twintig atypische vragen, eens niet de typische politieke vragen. Kort en krachtig, wijs om te doen. (De cartoon die erbij staat, dat is iets anders…)

Lees meer...

Ook in Vlaanderen moeten we waakzaam zijn voor homofobie

 

Het hiv-virus blijft vandaag nog steeds in een taboesfeer hangen. Als conservatieve politici dan stigmatiserend gaan tweeten over aids, helpt dat niemand vooruit.
Ik kroop in mijn pen voor Knack, om de feiten op een rijtje te zetten en te waarschuwen voor ondoordachte uitspraken. Hier kan je mijn opinie lezen.

Ontmoeting met Nederlands Senaatsvoorzitter Bruijn

 

Als voorzitster van de Senaat ontvang ik geregeld internationaal bezoek! Vandaag was het de beurt aan Jan Anthonie Bruijn, mijn Nederlandse tegenhanger en voorzitter van de Eerste Kamer. Onze noorderburen zijn goede vrienden en zeker in deze tijd moeten we op elkaar kunnen rekenen.

Lees meer...

1 ploeg van 11 miljoen Belgen

 

De federale overheid start een campagne om ons te steunen door de laatste loodjes van deze lockdown. We moeten hier samen door, als één ploeg van elf miljoen Belgen. De boodschap is helder: blijven doorzetten, wij kunnen dit.

Lees meer...

Het is Week van de Friet!

 

Vrijdag is frietjesdag bij D’Hose en Pauwelyn! Deze week met een reden: we vieren ons belangrijkste Belgisch cultureel erfgoed. Eet zeker vandaag een goudgeel gebakken frietje, pak er een pintje of een frisdrank bij en zet het weekend smakelijk in! ;-)

FAQ corona

 

Blijf je met vragen zitten over corona? Hoeveel mensen mag je zien, welke winkels zijn open? Lees hier nog eens de meest recente veelgestelde vragen (FAQ) over de maatregelen.