Stephanie D'Hose

Daar is de zon!

Minder dan twee weken geleden konden we schaatsen op de Gentbrugse Meersen, en vandaag kunnen we bij diezelfde Meersen zonnen en picknicken. Op alle vlakken zijn het bizarre tijden, maar laten we dit weekend gewoon even alle zorgen vergeten en genieten van de eerste warme zonnestralen op ons gezicht. Zoek een rustig parkje of ga in je tuin zitten, drink een glas rosé en droom van de zomer.

Want we moeten er vertrouwen in hebben dat de zomer beter wordt. We zien het effect van de vaccinaties al: ziekenhuisopnames van mensen uit de woonzorgcentra vallen naar beneden, de druk op de ziekenhuizen zal afnemen. Hoe meer mensen de prik krijgen, hoe sneller we terrasjes kunnen doen. En ondanks de onvermijdelijke probleempjes in de levering van vaccins, weten we dat ze eraan komen.

De vrijheid komt terug. Ik kan niet wachten tot het zo ver is!

Helpende hand voor slachtoffers van homofoob geweld

 

Mijn resolutie om een anoniem meldpunt voor homofoob geweld in te voeren werd goedgekeurd in de Senaat. Zo verlagen we de aangiftedrempel. Tegelijk begeleiden we slachtoffers beter. Hoe we dit doen en waarom? Ik leg het hier uit in één minuut.

De Interparlementaire Unie: 179 parlementen, amper vrouwen

 

Een heel belangrijk onderdeel van mijn werk als Senaatsvoorzitter is samenwerken met de 271 andere parlementen uit alle landen van de wereld. Later dit jaar ga ik daarvoor, als het mag, naar Wenen. Een woordje uitleg daarover.

Lees meer...

Sabam

 

Cafés en restaurants houden al maanden noodgedwongen de deuren gesloten. En toch moesten ze vorig jaar bijna de volle pot betalen aan SABAM voor muziek die ze niet afspelen. Onbegrijpelijk, dat voelt aan als een pesterij. Ten andere zijn dit middelen die stromen naar die andere getroffen sector, de cultuursector. Zo zijn we de armoede aan het herverdelen. Daarom deed ik vandaag een oproep aan Jan Jambon om samen met de federale overheid te bekijken hoe we beide sectoren kunnen sparen.

De culturele activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid gaat vooral naar niet-gesubsidieerden

 

Afgelopen zomer bleek dat vooral gesubsidieerde cultuurorganisaties konden rekenen op coronasteun, terwijl heel wat freelancers en individuele artiesten en kunstenaars tussen de mazen van het net vielen. Ondertussen zijn die mazen grotendeels gedicht, antwoordt minister van Cultuur Jan Jambon op mijn schriftelijke vraag. Niet-gesubsidieerde organisaties en de individuele kunstenaars, vooral uit de uitvoerende kunsten, maken het meest gebruik van de premie.

Lees meer...

De Lijn vervoerde vorig jaar gemiddeld 62% minder mensen dan in 2019

 

Ik stelde een vraag aan minister Lydia Peeters over het gebruik van het openbaar vervoer de afgelopen maanden. Wat blijkt: de Vlaming liet tijdens de coronacrisis massaal de wagen staan en nam minder het openbaar vervoer, terwijl het fietsgebruik piekte. Zo vervoerde De Lijn van maart tot december 2020 gemiddeld 62 procent minder reizigers dan tijdens diezelfde maanden het jaar ervoor.

Lees meer...

Ik ga in debat, kijk je mee?!

 

Op dinsdag 2 maart ga ik debatteren bij de Open Vld Vrouwen, met drie andere sterke vrouwen. Eva De Bleeker, Hilde Vautmans, Lydia Peeters en ik maken de balans op van de positie van vrouwen tijdens de gezondheidscrisis. Ook voorzitter Egbert en premier Alexander hebben iets te zeggen! Zet je snel op ‘aanwezig’ op het facebookevenement, daar zal ook de link verschijnen om dit online debat te kunnen volgen.

Stem op de beiaardpoll!

 

Stem jouw favoriete lied de beiaard op! Jullie weten dat ik van goede muziek hou… Daarom dat deze poll zo belangrijk is! Ik moet namelijk elke dag naar die liedjes luisteren. Kies verstandig, via deze link.