Stephanie D'Hose

                                                 

                                                 

Liefde is liefde, punt.

We waren in shock. We waren kwaad, verbijsterd en wanhopig. En toen werden we strijdvaardig. De dood van David, de man die via een datingapp voor homo’s naar een park gelokt en daar vermoord werd, was een wake-upcall voor iedereen die dacht dat gelijke rechten voor de regenbooggemeenschap verworven rechten waren. Bij deze wil ik nogmaals mijn diepste medeleven uitspreken met de nabestaanden, de vrienden en iedereen die verbouwereerd achterblijft na deze vreselijke misdaad.

Verbaal geweld op straat, pesterijen op school of in elkaar gebeukt worden na een avondje uit: elke dag horen we gruwelijke verhalen. We kennen allemaal wel een slachtoffer van haat en intolerantie.

De afgrijselijke manier waarop David van ons is heengegaan, wordt gelukkig massaal veroordeeld. Maar het mag niet bij woorden blijven. Een parlementair debat alleen verandert niks aan het feit dat één op drie holebi’s zich iedere maand onveilig voelt op straat. Dat geweld tegen de regenbooggemeenschap toeneemt. Dat slachtoffers geen aangifte willen doen, omdat ze vaak denken dat het toch niks uitmaakt.

Straffeloosheid is geen optie en een harde aanpak dringt zich op. Geen enkel slachtoffer van discriminerend geweld mag zich vergeten voelen: daders moeten opgespoord en gestraft worden, en wie daar nood aan heeft moet betere toegang tot professionele hulp krijgen.

Maar vooral, wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Spreek mensen aan op discriminerende uitspraken, grijp in als je een escalerende situatie ziet, en ondersteun elkaar wanneer een ander daar nood aan heeft. De strijd tegen geweld en haat is een strijd die we samen moeten voeren. Zodat niemand nog moet meemaken, wat David meemaakte.

“Er is niks ergers dan een aanval omwille van de liefde die je voor een ander voelt.”

 

De Senaat keurde recent mijn resolutie goed om de aangiftebereidheid na geweld tegen de regenbooggemeenschap te verhogen, en een betere ondersteuning van slachtoffers te voorzien. Ook de politie moet duidelijke richtlijnen krijgen in de aanpak van het probleem. Ik roep minister Bart Somers op om werk te maken van een Interfederaal Actieplan.
foto © Kevin Oeyen

Kamer en Senaat hijsen de regenboogvlag

 

De golf van solidariteit en steun voor de regenbooggemeenschap na de moord op David is nog het meest zichtbaar in de honderden regenboogvlaggen die overal gehesen worden. De vlag is een symbool van verbondenheid en van onze gedeelde strijd om gelijke rechten af te dwingen. Ongeacht je seksuele identiteit. Kamervoorzitster Eliane Tillieux en ik beslisten om de kleuren ook aan de gevel van het Belgisch Parlement te laten stralen.

Een echt debat, kritisch en met mildheid: mijn opinie in Knack

 

Politiek gaat al te vaak over theater, superlatieven en extreme tegenstellingen. Ook in het maatschappelijk debat en de media. Hard werk in commissies blijft onder de radar, heisa over witte konijnen en schandalen haalt wekenlang de voorpagina’s. Ik kroop in mijn pen voor Knack en schreef het van me af: het is tijd voor een goede leesbril in de verslaggeving over politiek.
foto © Christophe De Muynck

Lees meer...

Genderbewust parlement

 

Op Internationale Vrouwendag kondigden Kamervoorzitster Eliane Tillieux en ikzelf een traject aan, waarbij we van het Belgisch Parlement één van de meest genderbewuste parlementen van Europa willen maken tegen 2030. We deden dat met een dubbelinterview, waarvan je het verslag kan lezen in De Zondag en het Franstalige L’avenir.

Lees meer...

Perspectief voor de cultuur- en evenementensector?

 

Minister-president, en tevens minister van Cultuur, Jan Jambon wil de beslissing over evenementen en festivals in de zomer zo lang mogelijk uitstellen, antwoordde hij op mijn vraag. Dat is goed: op die manier kunnen we alle informatie uit binnen- en buitenland verzamelen en hopelijk een positief antwoord geven aan deze door de crisis geplaagde sector. Lees hier het artikel dat Knack erover schreef.

Intercontinentaal Zoomen

 

Naar goede gewoonte onderhield ik ook de voorbije weken weer de banden met ambassadeurs uit alle windstreken. Vertegenwoordigers van Hongarije, Marokko, Equatoriaal-Guinea en Letland kwamen op de virtuele koffie. Deze bezoeken blijven belangrijk om van elkaar te leren, zeker in een wereldwijde gezondheidscrisis – hoe verslaat de rest van de wereld het virus, en hoe klauteren ze uit het dal?

In debat bij Open Vld Vrouwen

 

Op Internationale Vrouwendag stelde de Open Vld Vrouwen zich de vraag of de plaats van de vrouw in onze maatschappij veranderd is, of moet veranderen, als gevolg van de gezondheidscrisis. Ik zie alvast enkele pijnpunten: vrouwen zijn de handen aan het bed maar zitten niet in de beslissingskamers waar de crisis wordt beheerd.

Lees meer...