Stephanie D'Hose

Terrasje doen in de Vooruit?
Bijna waren we een Gents icoon kwijt. Gelukkig kwam deze week goed nieuws: de Vooruit blijft gewoon de Vooruit. Het gebouw is een monument van alle Gentenaars, een plek waar we allemaal samen kunnen komen om te genieten van cultuur en goed gezelschap, én natuurlijk van een fantastisch terras! De Vooruit is zoveel meer dan een prachtig gebouw, het is een symbool.
Vandaag nog meer dan anders.
Het is een symbool van wat we delen, van onze drang om terug te keren naar het goede leven. De Vooruit is een motivatie om door te bijten en samen de pandemie te bestrijden, omdat we weten dat hij er nadien voor ons zal zijn. Daar kan geen enkele politicus of marketeer iets aan veranderen! Onze Gentse koppigheid heeft de Vooruit gered, laten we die nu ook gebruiken om onze zomer te redden. We kunnen dat, echt.

Mijn opinie in Knack

 

Ik kroop nog eens in mijn pen, want de sociaal-culturele sector lag onder vuur. Bart De Wever, Ben Weyts en Geert Noels stellen dat alle subsidies aan de sector op de schop genomen moeten worden, maar die botte bijl zou een catastrofe voor de sector betekenen. Eerder moet het huidige beleid transparanter en misbruik onmogelijk worden, bijvoorbeeld via een subsidiedatabank voor alle overheden. Lees hier mijn opinie!

Eerlijke en transparante subsidies: creŽer een overheidsbrede databank

 

Na mijn oproep in Knack voegde ik de daad bij het woord en vroeg Vlaams minister van Financiën, die aan een Vlaamse subsidiedatabank werkt, om andere overheden te betrekken bij de creatie van zo’n register. Als lokale overheden met andere systemen werken dan de Vlaamse of de federale, lossen we het probleem van ‘subsidieshoppen’ niet op. Lees hier meer over mijn tussenkomst.

Ken je Kunst aan Zet al?

 

Via Kunst aan Zet kunnen particulieren met een renteloze lening een hedendaags kunstwerk aankopen op afbetaling. De regeling bestaat één jaar maar komt moeizaam uit de startblokken. Daarom vroeg ik aan minister-president Jambon om het initiatief bij een breder publiek bekend te maken. Klik hier om meer te weten te komen!

Komt er eindelijk perspectief voor de evenementensector?

 

De cultuur- en evenementensector sloeg de handen in elkaar werkte een kant-en-klaar voorstel uit voor een gefaseerde heropening. Ik vroeg tijdens de plenaire vergadering of minister-president Jambon het evenwichtige plan van de sector meeneemt naar het Overlegcomité van aanstaande vrijdag, en hij antwoordde positief! Lees hier meer.

Dubbel overbruggingsrecht

 

Zelfstandigen in de horeca behouden hun dubbel overbruggingsrecht, een federale steunmaatregel die hun verplichte sluiting compenseert, zelfs als ze take-away organiseren. Terecht. Maar de cultuur- en evenementensector krijgt zo’n uitzondering niet als ze, bijvoorbeeld, een livestream organiseert. Het is niet correct dat de ene gesloten sector minder mag dan de andere, daarom vroeg ik minister-president Jambon om bij de federale collega’s aan te dringen op een oplossing.

Padelvelden in Gent worden uitgebreid

 

Een padelterrein boeken in Gent is even moeilijk als tickets kopen voor Tomorrowland. De populaire sport zorgt voor volle clubs en gefrustreerde sporters. Bestaande clubs willen graag uitbreiden, en onze Open Vld-schepen Sofie Bracke is mee met het verhaal. Het staat zo goed als vast dat er extra velden komen. HLN schreef er een artikel over, lees het hier.

De 10 geldvragen van De Tijd

 

Als Vlamingen praten we niet snel met elkaar over geld, maar de krant De Tijd doet dat wel. In hun reeks ‘Tien geldvragen’ stelden ze mij enkele pittige vragen over wat ik hoe ik omga met mijn geld. Benieuwd waarom ik zo voorzichtig ben met mijn centen en wat mijn zotste uitgave is? Lees het hier!

Lees meer...

Live met Isabel Leroux-Roels

 

Ik ga nog eens live op Instagram, deze keer met vaccinoloog Isabel-Reloux Roels. We zullen het hebben over vrouwen in de wetenschap en de vaccinatiecampagne, én we werpen een blik op de toekomst. Deze zondag om 17 uur via mijn Instagrampagina, kijk je mee?

Nieuwe FAQ Corona

 

Zie jij het bos nog door de bomen? Wat kan, wat kan niet? De federale overheid bracht een nieuwe FAQ uit die alles nog eens mooi oplijst. Met een beetje geluk en doorzettingsvermogen is dit één van de laatste keren dat ik het over deze regels moet hebben, want de vaccins bewijzen dat de weg naar de vrijheid in een rechte lijn naar de eindmeet verloopt!