Stephanie D'Hose

Beste

Dit is een kleurrijke nieuwsbrief geworden. Hoe kan het ook anders, afgelopen maandag vierden we IDAHOT, de internationale dag tegen homofobie en transfobie! Op 17 mei 1990 werd homoseksualiteit officieel geschrapt door de Wereldgezondheidsorganisatie van haar lijst met geestesziekten. Ieder jaar herdenken we dat moment: op korte tijd zijn we ver gekomen. Maar het werk is verre van af.

Dankzij de liberalen hebben we in dit land het homohuwelijk, kunnen koppels van hetzelfde geslacht een kind adopteren en zijn er rechten voor transpersonen. En toch ervaart de regenbooggemeenschap nog steeds intimidatie en geweld. Een derde van hen voelt zich niet veilig op straat, en we kennen allemaal wel iemand die al eens slachtoffer is geworden van een haatmisdrijf.

Daar maken we elke dag opnieuw een vuist tegen. Liefde is mooi, liefde is menselijk, en liefde is er voor iedereen. Wij liberalen willen vrijheid voor iedereen. En die vrijheid is er pas als iedereen dezelfde kansen krijgt.

In Brussel en Gent, we zorgen ervoor.

Let the rainbow shine!

 

In het hele land werden de regenboogvlaggen bovengehaald, en ook in de Wetstraat lieten we ons niet onbetuigd. Drie dagen lang werd de gevel van het Paleis der Natie, de thuis van de Kamer en de Senaat, in de regenboogkleuren verlicht. En overal in onze gangen werden de zes kleuren van de gelijkheid uitgehangen. Het hart van de democratie komt op tegen discriminatie.

Het eerste nationale parlement met regenboogzebrapad

 

Op 17 mei zorgden we we voor een internationale primeur. Ons Belgische parlement is het eerste nationale parlement ter wereld met een eigen regenboogzebrapad. Ik nam dit initiatief vanuit de Senaat samen met de Kamer, in samenwerking met de stad Brussel. De premier kwam het zebrapad mee inwandelen, klik hier om onze duidelijke statements te lezen.

Open Vld strijdt voor jouw rechten

 

Ons land de warme plek maken voor iedereen, ongeacht je gender of seksuele voorkeur, is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. En we staan niet alleen, zoveel is duidelijk. Wij liberalen staan al decennia in de frontlinie voor gelijke rechten, en we blijven daar staan. Samen met enkele kopstukken van de partij sprak ik deze duidelijke boodschap in.

Kerk en staat, tegen discriminatie

 

Weet je nog, in maart? De paus en het Vaticaan lieten weten dat homoseksualiteit zondig blijft voor de katholieke kerk. In het Vlaams Parlement vroegen we ons af wat de Vlaamse levensbeschouwelijke leiders van die uitspraak vinden, en we gingen met hen de dialoog aan. Op 17 mei kwamen we samen met een statement naar buiten, kijk hier naar de positieve conclusies van mijn fijne collega Tom Ongena en mezelf.

Gent krijgt een regenboogbankje

 

En onze statements stoppen niet in Brussel. Ook in Gent tonen we dat iedereen welkom is en het recht heeft zichzelf te zijn. Onze stad krijgt een regenboogbankje, bevestigde onze schepen voor gelijke kansen nadat ik er een vraag over stelde. Lees het volledige artikel op de website van Het Laatste Nieuws.

Senaat wil de Belgische staatsstructuur evalueren met de Kamer

 

In other news… Ook aan België blijven we werken. De Senaat keurde zonet een initiatief goed, waarbij we de Kamer uitnodigen om samen de Belgische staatsstructuur te evalueren. We beginnen nog niet aan een zevende staatshervorming, maar gaan wel op zoek naar de problemen in ons land en kijken hoe we ze kunnen oplossen.

Lees meer...