Stephanie D'Hose

Beste

Het is toch wel een mijlpaal, deze week werd ik opeens een veertiger! De voorbije jaren waren al geweldig, en ik kan niet wachten om de toekomst in te springen. Samen met jullie maken we de komende veertig jaar minstens even memorabel. Bedankt, lieve vrienden, voor de geweldige dag, voor jullie lieve berichtjes en voor de beloofde knuffels. Wees er maar gerust op dat ik jullie allemaal eens heel hard ga vastpakken wanneer het weer kan.

En dat moment, dat komt elke dag wat dichterbij. In Gent rondden we de kaap van 100.000 vaccinaties, en in België zijn al meer dan vijftig procent van de volwassenen gevaccineerd. Met elk spuitje dat gezet wordt komt de vrijheid een stapje dichterbij. De zomer is er al, de versoepelingen zijn er bijna. Het normale leven staat voor de deur.

Mijn opinie in Knack

 

Er is iets aan de hand in ons land. Tienduizenden mensen betuigen online hun steun aan een voortvluchtige terreurverdachte. Het is het gevolg van toxisch gebruik van sociale media en een gebrek aan vertrouwen in de politiek. In Knack schreef ik drie oplossingen neer om de kwestie-Jürgen Conings niet te laten ontsporen tot een verdere polarisering van onze samenleving. Lees het hier!

Dubbelinterview in De Zondag

 

Vrouwen in de politiek, zeker in hoge functies, blijven uitzonderlijk. De laatste jaren hebben we heel wat stappen vooruitgezet in dit land, maar de strijd voor gelijkheid moet elke dag opnieuw gevoerd worden. Samen met Kamervoorzitster Eliane Tillieux gaf ik een interview over seksisme in de politiek, sofagate, en onze ambitie om het Belgisch parlement het meest genderbewuste van Europa te maken. Klik hier!

De daad bij het woord

 

Om een genderbewust parlement te worden, werd voor het eerst in de geschiedenis van Kamer en Senaat een werkgroep ‘gender’ opgericht. We zullen diepgaand onderzoeken welke aspecten van het parlementaire leven verbeterd kunnen worden. Van parlementsleden, over hun medewerkers, tot het personeel van onze assemblees. Gelijkheid moet er zijn voor iedereen!

Ventilatie: de sleutel tot culturele vrijheid

 

Als testevenementen ons één les geleerd hebben, is het dat goede ventilatie dé sleutel is om de deuren van onze cultuurhuizen opnieuw open te gooien. Zuivere lucht binnen laat ons meer dan ooit herademen. Ik herhaalde daarom mijn oproep aan de Vlaamse Regering om versneld te investeren in deze infrastructuur. Want we willen toch allemaal zo snel mogelijk weer buiten komen? Bekijk hier het verslag uit de Vlaamse commissie!

Vlaamse musea verdienen topcollecties

 

Onze Vlaamse musea hebben de expertise om tentoonstellingen van wereldklasse te organiseren, maar vandaag betalen ze zich blauw aan verzekeringen om ons topstukken te tonen. Net als in het buitenland, kan de Vlaamse regering zich garant stellen om een deel van die kosten op zich te nemen. Ik vroeg de minister-president hoe ver hij staat met zo’n regeling, herbekijk hier het verslag.

J‘ai les clés: kunst in de Senaat

 

Het programma "J'ai les clés" van de Franstalige zender RTBF gaat op zoek naar de mooiste pareltjes uit ons Belgische kunstpatrimonium, en uiteraard kwamen ze ook in de Senaat terecht. Doorheen de eeuwen bouwde men hier een indrukwekkende collectie uit. In normale tijden kan iedereen die bezoeken, maar tot dat weer kan kunnen jullie op deze manier een blik achter onze schermen werpen. Klik hier voor de volledige uitzending!